Jóga kezdőknek ingyen: Alapvető gyakorlatok és hatásaik a test számára

joga

Szeretnéd megmozgatni a tested és az elméd is egyaránt?? A kezdőknek szóló jóga segít megerősíteni a testet és tökéletesen ellazítja az elmét. Melyek az alapvető gyakorlatok. és milyen jótékony hatásaik vannak a testünk számára?

Nyilván mindenki egyetért abban, hogy a testmozgás nagyszerű lelki kikapcsolódás. Koncentrálsz egy bizonyos mozdulat végrehajtására, és egyszerűen kikapcsolod az elméd a kötelességektől és a hétköznapi gondoktól.

Nem vagy éppen az a sportos típus, de szívesen foglalkoznál valamilyen tevékenységgel? Próbáld ki a kezdőknek szóló jógát otthonodból. Számos videó található profi jógikkal minimális összegért vagy teljesen ingyenesen.

Első lépésként mindenképp szerezz be egy jógaszőnyeget, amelyen kényelmesen tudsz tornázni. De ha egyéb kiegészítőre is szükséged lenne, látogass el az Insportline.hu webáruházba.

 

jogagyakorlat

 

Jóga kezdőknek

 

A jóga ("connect") különféle technikák és gyakorlatok komplexuma. Célja a test és a lélek teljes ellazulása, egyúttal a fizikai állapot javítása. Egyesek számára ez csak gyakorlat, mások számára életmód vagy filozófia.

Indiából származik, ahonnan fokozatosan terjedt el a szomszédos országokban és az egész világban. Európában a 20. század elején jelent meg. Azóta népszerűsége hazánkban folyamatosan nő.

Fizikailag megterhelő gyakorlatnak tartja a jógát? Pedig egyáltalán nem az. Stílusainak és gyakorlatainak széles választéka lehetővé teszi, hogy kiválaszthasd a neked legmegfelelőbbet. Ezen kívül a kezdőknek szóló jóga alapvető izom- és ízületi feszítő gyakorlatokból áll, így előzetes tapasztalat nélkül is kipróbálhatod. Fokozatosan növelheted a szintet, és haladóként különféle más pozíciókat is kipróbálhatsz.

A jóga azért nagyszerű, mert mindenki számára megfelelő lehet kortól, nemtől, fizikai adottságoktól függetlenül.

ferf-es-ket-no-jogazik

Szeretnél rendszeresen mozogni, de nincs időd ellátogatni az edzőterembe? Érd el álmaid alakját online otthoni gyakorlatokkal.

Jóga kezdőknek online

 

Nem tudod, hogy a jóga neked való - e? Próbáld meg gyakorolni ingyenes videókkal. Nézd meg a gyakorlatokat, és próbáld ki, ha szabadidőd engedi.

De találsz külföldi videókat is:

Érdekel egy jógaóra profi jógival? Látogass el egy jógaközpontba:

Szeretnéd néhány napig teljes mértékben élvezni a jógát? Iratkozz fel egy jóga elvonulásra:

ket-no-jogazik-es-egy-ferfi

__bulb
10 tipp tavaszi fáradtság ellen

Mostanában nincs kedved semmihez? Folyton fáradtnak érzed magad, és nem tudsz ellene mit tenni? Lehet egy rejtélyes betegségben szenvedsz, amit a köznyelv csak úgy nevez tavaszi fáradtság.

A jóga jótékony hatásai

 

A jóga gyakorlása számos fizikai és pszichológiai előnnyel jár, amelyeket már az első gyakorlattól fogva érezni fogsz. A legfontosabbak közé tartozik:

__check

Stresszcsökkentés

__check

A béke és egyensúly érzete

__check

Az egyensúly javítása

__check

Légzés javítása

__check

Fokozott rugalmasság

__check

A test megerősödése

__check

A jelen pillanat megélése

__check

Koncentrációképesség javítása

__check

Hátfájás csökkentése

Jóga közben is elengedhetetlen a megfelelő ruházat. Az Exisport.hu webáruházban az UAAON kuponkód felhasználásával most - 20 % kedvezmény jár a kiválasztott márkára. A kupon 2023. 02. 28-ig érvényes.  Használja ki az Exisport kuponok előnyeit, és vásároljon olcsóbban

joga-no-szonyeg

Mikor érdemes jógázni?

 

Csak egy szőnyegre van szükséged a jóga gyakorlásához. Ezért gyakorlatilag bárhol és bármikor gyakorolhatod.

Kedvet kaptál a jógához? Szerezz be még pár ruhadarabot a  Myprotein.hu webáruházban, ahol nagyszerű leárazások várnak rád. Kár lenne kihagyni.

A reggeli jógának nagyszerű energetizáló hatása van, és a napod is jobban indul. Azonban nem biztos, hogy mindenkinek megfelel. Bátran próbáld ki az esti jógát, amely segít ellazítani a testet és felkészülni a pihenésre..

no-gyakorolja-jogat

__bulb
Hogyan spórolj a konyhában?

Hogyan készíts finom, mégis pénztárcakímélő ételt? Hogyan spóroljunk a kaján? Hoztunk 7 tippet, hogyan spóroljunk az ételen.

A jóga fajtái

 

A jóga egy nagyon változatos mozgásforma, ezért többféle jógastílus közül is választhatsz. Kezdd azzal, amelyik a legjobban tetszik, és ne félj újakat kipróbálni. A végén megtalálod a neked leginkább megfelelőt.

A jóga legelterjedtebb formái:

__check

Hatha jóga – a jóga békésebb stílusai közé tartozik. Lényege elsősorban az ászanák fizikai gyakorlása (jóga póz), a légzéssel végzett munka és a meditáció. Alvásproblémák, stressz ellen nagyon hatosás, de ellazulásra is egyaránt alkalmas.

__check

Power jóga kezdőknek– célja a fogyás, az alakformálás és az erőnlét javítása. Főleg fizikai gyakorlatokból áll, de tartalmaz meditációs elemeket és légzőmunkát is

__check

Yin jóga – ebben a jógastílusban néhány percig egy pozícióban maradsz, hogy a tested a lehető legjobban ellazuljon. Nagyszerű hatása van a mentális egészségre, érzelmekre. Táplálja a csontokat, szalagokat, porcokat, fiatalon tart.

__check

Iyengar jóga – rendkívül fontos a helyes pozíció a légzés, és a mozgásra való odafigyelés.  Segédeszközöket is lehet használni, például takarókat, székeket, jógablokkokat vagy párnákat. A jóga klasszikusabb formája iránt érdeklődőknek ajánlott.

__check

Hormonális jóga – nőknek és férfiaknak egyaránt készült, azzal a céllal, hogy javítsa az endokrin mirigyek működését. A nők ezt a jógastílust használják például terhességi problémákra vagy menopauza idején.

joga-pozicio

 

__bulb
Hogyan fogyjunk le a lehető leggyorsabban a nem kívánt jojó-effektus nélkül?

Rajtad is van néhány plusz kiló a hosszú pandémiás pihenés után? A nem kívánt felesleg gyorsan felszalad, viszont nagyon nehéz leadni a kellemetlen jojó-effektus nélkül. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy segítségedre lehessünk a megfelelő testsúly megőrzésében. Lássuk, hogyan fogyjunk gyorsan.

Jóga gyakorlatok kezdőknek

 

A jóga sok különböző gyakorlatból és pozícióból áll. 4 jógagyakorlatot választottunk ki ami kezdőknek is könnyedén alkalmazható:

 

Hegypóz (Tadasana)

 

Állj a szőnyegre összezárt lábakkal, stabilan ugyanolyan súllyal mindkét lábadon és nyújtózz felfelé fejtetővel. Nyújtd a gerinced és lélegezz folyamatosan. Ennek a gyakorlatnak sok előnye van, például a testtartás javítása vagy a hátfájás csökkentése. Ugyanakkor mások számára ez a pozíció az alapállás.

 

Székpóz (Utkatasana)

 

Kezdd a hegypózzal. Nyújtsd ki és emeld fel a karod , és képzeld el, hogy egy széken ülsz. Eközben húzd felfelé és előre a felsőtestet. Ez a póz megerősíti a lábat, a hátat, és a vállat.

 

Lefelé néző kuyapóz  (Adho Mukha Svanasana)

 

Négykézláb állásból támaszkodj le alkartámaszba érintsd  meg a szőnyeget a lábad teljes felületével, emeld fel a medencédt, és érintsd meg a szőnyeget a tenyereddel. Ha nem tudjod teljesen kinyújtani a lábad, tartsd őket behajlítva. A pozíció ideális a psziché megnyugtatására, a gerinc meghosszabbítására vagy a karok erősítésére.

joga-pozicio

 

Felfelé néző kutyapóz (Urdhva Mukhva Svanasana)

 

Feküdj hasra arccal a talaj felé, hajlítsd be a könyöködet és tenyereddel támaszkodj meg az alulsó bordák alatt.. Próbáld meg a súlyt a lehető legjobban átvinni a lábaidra. Nyújtúzz felfelé, a térdeket és a combokat emeld fel a talajtól nyitott melkassal. Ezzel a gyakorlattal csökkentheted a derék merevéségét is.

 

anya-gyerek-jogazas

 

Alapvető hiba a jóga gyakorlásában



A kezdő jógázók legnagyobb hibája, hogy összehasonlítják magukat másokkal. Minden test más és más, és idővel majd a haladó gyakorlatokat is könnyedén tudod majd végezni. Legyen elég türelmed önmagadhoz és ne lépd túl a határaid. Annyit engedj meg magadnak, amennyit elbírsz.

10 leggyakoribb hiba jógázás közben

1

Helytelen légzés. Hacsak a jógi mást nem mond, lélegezz az orrodon keresztül.

2

Helytelen testtartás. Törekedjünk a helyes testtartásra a jógagyakorlatnak megfelelően

3

Segédeszközök használatának mellőzése. Szerezz be egy minőségi jógaszőnyeget és egyéb szükséges felszereléseket.

4

A kezdő szint kihagyása. Ha még nem ismered a jógát, ne kezdj nehéz pozíciókkal, hanem inkább fokozatosan gyakorold.

5

Nem megfelelő jógastilus. Nyugodtan próbálkozz többfélével és utána ki tudod választani a neked legmegfelelőbbet.

6

A test jelzéseinek figyelmen kívül hagyása. Kényelmetlenül érzed magad bizonyos pozízióban? Hallgass a testedre, és inkább hagyd abba ezeket.

7

Rossz testtartás. Nem csak a kezdőknek, hanem a haladóknak is gondot okoz az edzés közbeni görnyedés.

8

Koncentráció hiánya. Jóga közben teljes mértékben koncentrálj az elvégzett gyakorlatokra. Ellenkező esetben nem fogod érezni azt az ellazulást és békét, amelyet a jógának hoznia kell.

9

Nem megfelelő helyszín. Gyakorolj olyan környezetben, ahol jól érzed magad. Vedd körül magad növényekkel és virágokkal, játssz pihentető zenét vagy gyújtson gyertyát.

10

Jógi nélkül nem gyakorlunk. A profi jógik által vezetett jógaórák természetesen fontosak. De ugyanilyen fontos, hogy megtanuljunk jógi jelenléte és hangja nélkül gyakorolni, és önállóan elmélyüljünk a gyakorlatban

 

no-jogazik-szonyegen

Nem tudod, hogy neked való -e a jóga? A jóga teljesen kezdőknek is egy nagyszerű választás. Hiszen a testre és lélekre gyakorolt ​​jótékony hatása az oka annak, hogy egyre többen vállnak rendszeres gyakorlójává.

__bulb
Hogyan spóroljunk a háztartásban?

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.